Nieuwsberichten van PZ Grens & BIN - Archief 201030 november 2010 - Diefstal van brandstoffen

Met de intrede van de koude periode stellen wij als politiedienst ook de (jaarlijkse) intrede vast van diefstal van brandstoffen!
Zowel diefstal van benzine/diesel uit auto's als diefstal van mazout is weer aan de orde.

Uw voertuig veilig afsluiten, ook wat de tankstop betreft, is één ding; uw voertuig in de garage stallen als dat gaat, is een tweede middel.

Ook de toevoer van stookolie kan degelijk afgesloten worden en wij verwijzen hierbij naar de MAZOUTSAFE en de gelijknamige website www.mazoutsafe.be !

Het is alleszins de bedoeling ook voor deze vormen van diefstal alert te zijn en uw voorzorgen te nemen!26 oktober 2010 - Melding van de BIN-zone bij oproepen naar de politie

Telkens u als burger naar de politie belt om een (poging) inbraak in woning te melden die net gebeurd is, is het aangewezen om er bij te vermelden dat u in een BIN-zone woont.
Bij voorkeur vermeldt u tevens de naam van uw BIN!

Als zo'n telefoontje bij CICANT terecht komt en de dispatcher tikt de straatnaam in op zijn PC, zal hij automatisch op zijn scherm een aanwijzing krijgen dat die straat al dan niet in een bepaalde BIN ligt. De dispatcher weet dan, in bevestigend geval, dat hij die BIN moet opstarten.
Nogmaals, deze werkwijze wordt alleen bij een (poging) inbraak in woning met een heterdaad-procedure toegepast. Als het handelt over verdachte personen/voertuigen/situaties, zal CICANT eerst de interventieploeg ter plaatse sturen en hun oordeel afwachten alvorens een BIN op te starten!

Om misverstanden te vermijden, raden we u dus aan om bij oproepen over inbraken en verdachte personen/situaties aan de politie steeds te vermelden dat u in BIN-BRAKEN woont!24 oktober 2010 - BB e-mail adres

Wij hebben vanaf heden een nieuw e-mail adres, namelijk info@binbraken.be !

Heeft u vragen, suggesties, uw BIN sticker is weggespoeld door de regen, noem maar op ... Stel ze ons, wij zullen u zo snel mogelijk een antwoord geven.

Wij krijgen ook weleens de vraag naar meer info over recent opgeloste zaken. Hiervoor kan je het van de website van PZ Grens raadplegen.22 oktober 2010

Op 21/10/2010 werden we in Essen opnieuw geconfronteerd met een diefstal van geld uit de portefeuille van een burger, terwijl die er zelf bij stond. In praktijk vraagt een man aan een (meestal oudere) vrouw om geld te wisselen. Hij toont een briefje van 5 euro en wil dat wisselen in muntstukken. Als de aangesproken persoon zijn of haar geldbeugel bovenhaalt en begint te zoeken naar muntstukken, komt de vreemde persoon 'helpen' en begint die mee in de geldbeugel te 'zoeken'. Uiteindelijk wordt het geld gewisseld, of hoeft het niet meer, en dan blijkt nadien dat het briefjesgeld uit de geldbeugel gestolen is. Dergelijke personen zijn heel vingervlug, leiden het slachtoffer af en maken zich nadien snel uit de voeten. Meestal betreft het twee mannen waarvan er één in de auto blijft zitten om nadien vlug te vertrekken.

De boodschap is duidelijk: nooit geld wisselen als een onbekende persoon u op straat daarom verzoekt! Als u bovendien ook nog de nummerplaat van het voertuig kunt noteren, is de politie dubbel blij.14 oktober 2010

In de loop van deze week werden in Wuustwezel uit twee voertuigen de vaste GPS-toestellen op vakkundige manier uitgebroken. De alarmen van de voertuigen zijn niet afgegaan. Eveneens deze week werd er in Kapellen de vaste GPS uit vijf voertuigen gestolen. Vermoedelijk is hier een bende actief die heel professioneel te werk gaat!

De beste manier om uw voertuig en alle toebehoren te beschermen, is om het bij voorkeur in de garage of achter een gesloten poort te zetten. Mensen parkeren hun voertuig gemakkelijk op de oprit of langs de rijbaan, zeker zolang er geen nachtvorst is. Het is het alleszins waard om die kleine inspanning te leveren en de auto in de garage te zetten. Als u in uw straat verdachte personen/voertuigen ziet, aarzel dan niet om de politie te bellen. Een nummerplaat noteren vergemakkelijkt bovendien ons speurwerk!23 september 2010

Beste BIN leden, als het BIN wordt opgestart is belangrijk om het bericht volledig uit te luisteren en op het einde van het bericht op cijfertoets 2 te drukken!
Het systeem voorziet dat, wanneer het opgeroepen BIN-lid het cijfer 2 niet indrukt na de boodschap, of de boodschap ingesproken wordt op voice mail (en dus ook niet geregistreerd wordt), het bedoelde BIN-lid voor een tweede keer opgebeld wordt (daarna niet meer).
Alle BIN's krijgen een faktuur met meer oproepen dan er leden zijn omdat de meeste leden nog altijd niet wachten tot hen gevraagd wordt het cijfer 2 in te drukken waardoor ze geregistreerd en niet meer opgebeld worden.
Alvast bedankt!3 september 2010

Na inbraken in woningen, of pogingen daartoe, worden wij als politiedienst wel eens opgebeld met de vraag waarom het BIN niet opgestart werd. Elke BIN wordt alleen opgestart bij een Heterdaad-procedure of na samenspraak met de interventieploeg van de politie. Heterdaad wil zeggen dat u ziet of hoort dat er bij u, of bij uw buren, wordt ingebroken (daders maken lawaai; daders gaan lopen;...). Als u dan naar de politie belt, zal de dispatcher deze gegevens op zijn computer intikken. Als de straatnaam waar de feiten zich voordoen, in een BIN-zone ligt, verschijnt er op het scherm van de dispatcher een signaal dat aangeeft dat er een BIN moet opgestart worden. Hij zal dat dan onmiddellijk, en/of in samenspraak met de interventieploeg, doen. Als bewoners 's morgens om 08u00 thuis vertrekken en om 18u00 thuiskomen en dan zien dat er ingebroken is in hun woning, zal het BIN niet opgestart worden tenzij de bewoners de daders nog hebben zien of horen wegvluchten bij hun thuiskomst! Het BIN-comité zal dan zo spoedig mogelijk een mail verspreiden om jullie op de hoogte te houden.

Als er melding komt van verdachte personen; voertuigen; handelingen; zal de dispatcher eerst de interventieploeg ter plaatse sturen om nazicht te doen. Op basis van haar vaststellingen, zal de interventieploeg dan beslissen of het BIN al dan niet opgestart moet worden door de dispatcher! Zeker tijdens de nachtelijke uren zal er overleg gepleegd worden tussen de interventieploeg en dispatcher omdat het niet de bedoeling is de mensen wakker te bellen voor, bijvoorbeeld, een vrijend koppeltje waarvan de auto ' "verdacht" geparkeerd staat!

Het communicatiesysteem waarvan alle BIN's gebruik maken, is zodanig geprogrammeerd dat er geen telefoonnummer verschijnt in het display van uw toestel. Veel mensen nemen dan hun telefoon niet op omdat het om een privaatnummer gaat. Hierin komt verandering als de firma ENOXUS, in samenwerking met BELGACOM, het communicatiesysteem overneemt. Dit zal vermoedelijk (en hopelijk) eind dit jaar gebeuren. Elke BIN zal een specifiek 'telefoonnummer' toegekend krijgen dat in het display verschijnt als er een BIN-oproep is. Het heeft geen zin naar dit nummer te bellen omdat het puur de 'herkenbaarheid' van de oproep aangeeft. Vanaf dit nieuwe systeem van toepassing is, zal het verder naar u gecommuniceerd worden via uw BIN-bestuur!
23 augustus 2010

In het weekend van 20 op 22 augustus is er ingebroken in een woning te Wuustwezelseweg - Loenhout, ... net naast onze BIN-zone.
Wees alert als je buren op weekend gaan.
Sociale controle van de buurtbewoners is de beste preventie!
19 augustus 2010
Sinds enkele weken zijn er in aanpalende politiezone's verschillende diefstallen gepleegd van airbags uit auto's.
Andere waardevolle voorwerpen worden dan eveneens uit het voertuig meegenomen.
Wij raden aan dat iedereen zijn voertuig in de garage of ten minste op zijn oprit slotvast parkeert.
Alle waardevolle voorwerpen dienen uit het voertuig gehaald te worden ook als die in de kofferruimte liggen!10 augustus 2010

We hebben de voorbije weken alweer twee autodiefstallen gehad, met name in Loenhout.
De laatste diefstal is als volgt gepleegd:
Een klant moet bij haar bank zijn. Omdat het maar even binnen en buiten zou zijn en omdat ze nogal gehaast was, liet ze de sleutels op haar auto zitten... Toen ze amper een paar minuten later uit het bankkantoor stapte, was haar auto al verdwenen!
Het gebeurt regelmatig dat ik 's morgens, wanneer ik bij de krantenwinkel langsga, tot mijn verbazing vaststel dat sommige mensen hun auto onbemand laten draaien. Een krant halen duurt immers niet lang. Als dezelfde snoodaard van in Loenhout passeert...
Moraal van het verhaal: autosleutels altijd van de auto als er niemand in zit!10 juli 2010 - Inbraken Loenhout

Lap, 't is weer zover. De snoodaards hebben weer toegeslagen in Loenhout afgelopen nacht!
Op vijf verschillende plaatsen hebben ze ingebroken. Dit was voor hen een koud kunstje omdat door de hitte iedereen zijn deuren en vensters open laat staan.
Ze hebben ingebroken in de Oud-dorpstraat, Weverstraat en Henningenlaan.
Geachte buurbewoners, sluit uw woning af zodat ze geen kans krijgen bij u.
Wees alert en als je iets hoort wat niet normaal is, bel gewoon de politie : 101.30 juni 2010 - Vakantietoezicht

De vakantie is begonnen. Vele onder jullie vertrekken naar "NOG" warmere oorden.
Via dit formulier kan je afwezigheidstoezicht aanvragen bij de Politiezone Grens.
Gewoon afprinten, invullen en afgeven bij de politie...28 juni 2010

Niet alleen in onze politiezone maar ook ver daarbuiten, is er een opvallende toename van Engels sprekende personen, vermoedelijk Ieren, die bij de burgers komen vragen om asfalt, dolomiet of klinkers te komen leggen.
Ondanks het feit dat die personen dit voor een 'prijsje' willen doen, is het raadzaam hier niet op in te gaan en onmiddellijk de politie te verwittigen!
De personen in kwestie verplaatsen zich met een voertuig met Britse nummerplaten en met het stuur (uiteraard) rechts!

Terug naar het recente nieuws